ANA SAYFA

HISTORY (ENGLISH)

GENERAL TOPICS

GENERAL TOPICS

GENERAL TOPICS

GENERAL TOPICS

ESKI TRABZON-OLD TRABZON VIEWS

YEMEKLER (FOODS) 1

BAGLANTI(CONTACT ME)

YEMEKLER(FOODS)2

SPECIAL PHOTOS

EKONOMi:
1750'lerden itibaren, ozellikle 19. yuzyil boyunca gelisen Avrupa Sanayii, yakin dogu ile ticari iliskilerinin buyumesi ve ticaret hacminin artmasi, iran Transit Yolunun da baslangic noktasinda bulunan Dogu Karadeniz'in bu buyuk ve onemli kapisi Trabzon'da ekonomik ve sosyal gelismeye yol acmistir. Bunun sonucu olarak Trabzon, Osmanli doneminde (1868) Vilayet haline getirilmistir. Trabzon kulturel ve sosyal yonden gelismis olmasina ragmen, arzulanan ekonomik gelismeyi saglayamamistir. ilin ekonomisi halen tarim ve hayvanciliga dayanmaktadir; nufusun % 55'i bu faaliyetlerde elde edilen gelirlerle gecimini saglamaktadir.

TRABZON'DA AKSAM
Ticaret, sanayi, el sanatlari, tasimacilik, insaat ve diger hizmetler alaninda istihdam edilenler ise nufusun % 45'ini olusturmaktadir. Trabzon'da toplam uretim icinde katma degerin payi % 59, girdi payi ise % 41'dir. Trabzon'da girdi oranlari Turkiye geneline gore kiyasla daha yuksektir. Bu durum maliyetlerin yukselmesi sonucunu dogurmaktadir.

EGiTiM:Mesrutiyet'ten once Trabzon'da egitim kurulusu olarak 8 medrese, ogretim suresi 4 yil olan 5 ilkokul, 1 Sanat Yurdu, 1 Askeri Rustiye, idadi ve bir Darulmuallimin vardi. Ayni tarihlerde imarette ve Ortahisar'da 2 de kitaplik bulunmaktaydi.
onceleri oldugu gibi Cumhuriyet doneminde de Trabzon, Karadeniz Bolgesinin egitim ve ogretim yonunden en gelismis ilidir. Bugun ana okulundan universiteye dek cesitli ogrenim kuruluslarinin bulundugu ilimizde halk, egitim ve ogretime buyuk ilgi gostermektedir.


send an email

SAGLIK:
Egitimde oldugu gibi saglik alaninda da Trabzon hinderlandina hizmet sunmaktadir. Bolgedeki mevcut hastanelerin % 23'u, yatak sayisinin % 49'u, doktor mevcudunun %43'u Trabzon'dadir. K. T. U' ne bagli Farabi Hastanesi bolgenin uzman hekim ihtiyacina cevap vermektedir. Bu hizmet, uzmanlik gerektiren konularda buyuk sehirlere olan hasta akinini onemli oranlarda azaltmistir.

SOSYAL YAPI:Sosyal yapi denildiginde akla ilk olarak insan unsuru, daha genel anlamda demografik yapi gelmektedir. Nufusun, miktar yas gruplarina gore dagilimi, artis hizi, yogunluk, kentlesme hizi gibi niceliksel ozellikleri ile egitim, saglik, goc, issizlik gibi niteliksel ozellikleri de sosyal yapinin tamamlayici unsurlarini olusturmaktadir.