ANA SAYFA

HISTORY (ENGLISH)

GENERAL TOPICS

GENERAL TOPICS

GENERAL TOPICS

GENERAL TOPICS

ESKI TRABZON-OLD TRABZON VIEWS

YEMEKLER (FOODS) 1

BAGLANTI(CONTACT ME)

YEMEKLER(FOODS)2

SPECIAL PHOTOS


TURiZM:
Trabzon, tarihi, kulturel ve turistik yonden zengin bir yapiya sahiptir. Trabzon'da turistlerin en buyuk ilgi odagi Kale Surlari, Ortahisar(Fatih Camii), Ataturk Kosku(Muzesi), Ayasofya Muzesi, Gulbaharhatun Camii, Yenicuma Camii, Kucuk Ayvasil Kilisesi, Macka ilcesinde bir tarih ve doga aniti olan Sumela (Meryemana) Manastiridir. Ayrica Bakircilar ve Kuyumcular carsisi ile caykara-Uzungol, Akcaabat-Sera golu, Surmene-camburnu ve yayla senlikleri turistlerin ilgisini ceken yerlerdir.


1998 yili Haziran sonu itibariyle ilimize doviz girdisi toplam olarak 55.938.840 $ = 11.187.768.000.000 Tl. olmustur. Avrupali turistler en cok bakir isi hediyeler, telkari gumus isleri (bilezik, kolye, kemer, nalin), dokuma isi el sanatlari, B.D.T.den gelenler ise daha ziyade deri, konfeksiyon, avize, battaniye ve giyim esyasi almaktadir. ilimizde halen faaliyette bulunan Turizm isletme belgeli 24 adet tesisin 1071 oda ve 2.039 yatagi mevcuttur.

Yatirim belgeli tesis sayisi ise 10 adet olup, bunlarin da 675 odasi ve 1.338 yatak kapasitesi vardir. Ayrica belediye belgeli otel sayisi 134 ve bunlarin yatak sayisi da 5.394 dir. ilimize ozgu turizm cesidi olan, 5 yaylamiz (Akcaabat-Karadag, Tonya-Erikbeli, caykara-Uzungol, Macka-solma ve Arakli-Pazarcik), Bakanlar Kurulu karari ile Turizm Merkezi ilan edilmistir.

Yayla Turizminin gelisiminde ornek olabilecek Akcaabat-Hidirnebi'de cevre ile uyumlu tamami agactan yapilan ve bir restoran bir idari bina ve 26 evden olusan 150 yatak kapasiteli Yayla Kentler Projesi'nin ilki insaa edilmis ve hizmete acilmistir. Sera Golu'nde Goll Cafe Projesine baslanilmis, bir doga harikasi Uzungol'de gezinti amaciyla gol bisikletleri alinmistir.
SPOR:
Halen il Merkezinde 32.000 (Huseyin Avni AKER) ve Akcaabat'ta 5.000 kisi kapasiteli (Fatih) stadyum mevcut olup, il genelinde 13 adet toprak yuzeyli, 3 adet cim, 12 adet spor sahasi, 5 adet spor salonu, 9 adet antreman salonu 1 adet kapali, 2 adet acik yuzme havuzu, 1 adet atis poligonu vardir. Sporun cesitli branslarinda 14.136 sporcu (12.120 kisi ile futbol ilk sirayi, 1 kisi ile jimnastik son sirayi paylasmaktadir) 408 hakem ve 22 antrenor gorev almaktadir. Trabzon'da spor denince suphesiz ilk akla gelen futboldur.

ilimizin tanitiminda cok onemli yer tutan futbol takimimiz TRABZONSPOR gerek ulkemizde ve gerekse Avrupa'da elde ettigi buyuk basarilardan dolayi ilimizin ve ulkemizin tanitiminda onemli rol oynamaktadir. 2 agustos 1967 tarihinde Bordo-Mavi renklerle kurulan Trabzonspor 1973-1974 sezonunda Turkiye Birinci Ligine cikmis ve bugune kadar 6 kez 1. Lig sampiyonlugu, 5 kez Federasyon Kupasi, 7 kez Cumhurbaskanligi Kupasi ve 5 kez de Basbakanlik Kupasini muzesine goturmustur.

Avcilik, aticilik, atletizm, basketbol, boks, gures, judo, voleybol, hentbol, futbol ve su sporlari dallarinda spor faaliyetleri yapilmaktadir. Her dalda ulke capinda dereceler alan Trabzonlu sporcular futbolda da bircok basarilar kazanmislar ve isimlerini yurt disina tasirmislardir. Karadeniz'in hircin daglarina karsi dik yamacli inisli-yokuslu yollarla birbirine bagli topraklar uzerinde dogup buyuyen Trabzonlu cok degisken, sert yaratilisli ve ceviktir.

Dugunlerde, derneklerde, irgatlarda (Ortaklasa calisma) tek tek ya da topluca soylenen turkuler, genellikle bolge halkinin ulusal sazi haline gelen kemence ile birlikte calinip soylenir. Diger bolgelerde oldugu gibi, Karadeniz Bolgesinde oynanan halk oyunlari da zengin ve cesitlidir. Bu oyunlar genellikle horon adini alirlar. ince bir sanat guzelligi ile oynanan horon, yurt ve dunya capinda un yapmis ve uluslararasi yarismalarda bircok birincilik kazanmistir.