ANA SAYFA

HISTORY (ENGLISH)

GENERAL TOPICS

GENERAL TOPICS

GENERAL TOPICS

GENERAL TOPICS

ESKI TRABZON-OLD TRABZON VIEWS

YEMEKLER (FOODS) 1

BAGLANTI(CONTACT ME)

YEMEKLER(FOODS)2

SPECIAL PHOTOS


BALIKCILIK:
Özellikle sahil bandinda yasayan halkin tarimsal gelirleri icerisinde balikciligin da önemli payi vardir. Trabzon'da 500 civarinda balikci teknesi vardir. Bireysel olarak balikcilikla ugrasanlarin yanisira teknelerde tayfa olarak calisanlarin sayisi da oldukca yuksektir. Ancak son yillarda, cevre faktorleri, yanlis avcilik ve diger nedenlerden dolayi Trabzon'da ve bolgede deniz avciliginda ciddi sorunlar yasanmaktadir. Bu olumsuz gelismeler yore halkini alternatif arayislara itmis ve kultur balikciligi girisimleri baslatmistir.

HiZMET SEKTORU:
il ekonomisinde hizmetler sektorunde agirlikli paya sahip alt sektorler ticaret ve ulastirma sektorleridir. Özellikle sarp kapısinin acilmasindan sonra BDT ulkelerinden gelen turistlerin turizm sektörunun önemi de gittikce artmaktadir.
Trabzon eskiden beri bolgenin ticaret merkezi olma ozelligini surdurmektedir. Bu gün Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki toptanci kuruluslarin %60-70'inin merkezi Trabzon da bulunmaktadir. Bu sirketlerin Doğu Anadolu'ya kadar uzanan pazarlama agi mevcuttur.
TARIMSAL YAPI:
Trabzon'da tarim sektorundeki urun kompozisyonu buyuk ölcude toprak varliginin kullanimina baglidir. Arazinin buyuk bolumu daglık ve ormanlik olup islenmeye uygun arazi orani oldukca dusuktur. (%7) . Bu oranin ulke genelinde (% 34) dusunulurse arazi elverissizliginin boyutlari daha iyi algilanabilir. Trabzon'da I. sinif verimli arazi yoktur. II. sinif arazi %5, III. Sinif arazi % 9 dolayindadir. Kalan kisim ise verimsiz kabul edilen IV. Sinif arazi niteligindedir. Sahip olunan 4. 457.829 dekarlik yerlesim arazisinin kullanimi; ekili alan %28, mera-çayir %32, orman %40 seklindedir.

Elde edilen gelirin alt guruplara dagiliminda bitkisel uretim payi oldukca yuksektir. %40-60 oraninda degisen bu oranin yuksek olmasi findik ve cayin bu kategoride yer almasiyla aciklanabilir. Canli hayvan satisindan elde edilen gelir payi
%20, hayvan urunlerinden elde edilen gelir payi da ortalama %20'ler duzeyinde seyretmektedir. Orta ic kirsal kesimde hayvancilik geliri payi bu ortalamalarin üzerine cikmaktadir.
SANAYi:
Trabzon, Osmanli doneminden kalan potansiyeli ve Cumhuriyet döneminde zaman zaman hizlanan sanayilesme hareketlerine ragmen bu alanda yeterince gelisememis illerden biridir. İlde büyük ölcekli uretim tesisi yok denecek kadar azdir. En önemli imalat sanayi kurulusu 1992 yilinda özelestirilen 455 bin ton/yil kapasiteli Cimento Fabrikasidir. Bunun haricindeki imalat sanayi kurulusları daha cok tarimsal urunleri islemeye yoneliktir. Kucuk ve orta ölcekli 110 sanayi kurulusundan 100'ü ozel 10'u kamu sektorune aittir.

il'de imalat sanayinde sayilabilecek belli başli alanlar un ve kepek, sut mamulleri, balik yagi ve unu, hazir giyim, mefrusat, ayakkabi, kereste, beton direk, lastik ve plastik urunler, PVC boru, bakir, cinko, kursun, aluminyum, kursun mamulleri, boru, galvanizli sac, tugla, metal, otomobil yan sanayii ve cerrahi dikis malzemesi imalatidir.

Bunun yanı sira, Sürmene, Camburnu ve Yeniay kasabalarinda eski yöntemlerle sürdürülen tekne ve gemi yapim sanayii il acisindan onemi ihmal edilmeyecek boyutlardadir. Yeni kurulan Trabzon Silah Sanayii A.S. ile yeniden faaliyete gecirilen Arsin Giyim Sanayii il ekonomisinin geleceginde onemli yer tutacak yatirimlardir. Trabzon'da sanayi sektörünün istihdama katkisi oldukca düsüktür. İl bazinda bu sektorde calisanlarin sayisi 14 bin kisi civarindadir.
SANAYi SiTELERi:

il Ozel idaresi, Trabzon Belediyesi, Sanayi ve Ticaret Odasi ile Arsin Belediyesince olusturulan Mutesebbis Heyet tarafindan Arsin İlcesi sinirlari içinde 983.420 m2 lik sahasinin tamami kamulastirilmistir. Onayli imar planina gore 25 adet yapi adasinda en kucugu 4.410, en buyugü 17.870 m2 alaninda olmak uzere toplam 109 sanayi parseli mevcuttur. Altyapi çalişmalari (Yollar alt yapisi, kanalizasyon, yagmur suyu, terfi hatti, 1.000 m3 depo, drenaj taskın koruma, PTT insaatlari, icme suyu ve enerji) tamamlanmistir. Bugüne kadar 74 firmaya toplam 109 sanayi parseli tahsis edilmiş olup, bunlardan 32 adedi insaat halinde, 39 adedi üretime gecmis, 3'ü ise proje safhasindadir.